Защитниците на мозъка се оказаха негови врагове

3379
Защитниците на мозъка се оказаха негови врагове

Учените от Института Солк са открили белтъци, които помагат на главния мозък да остава "чист", като премахват от него мъртвите неврони.

Те се оказали рецептори на специални имунни клетки, които при някои невродегенеративни заболявания – обратно, започват да ускоряват разрушаването на мозъка. Изследването е публикувано в сп. Nature.

Безсънието се дължи на нарушения в мозъка

Изследователи от Втора народна болница в Гуандун (Китай) са открили, че при хората, страдащи от безсъние, се нарушава разпределението н...

Независимо че повечето неврони на централната нервна система остават с нас през целия живот, в някои области на мозъка те продължават да се делят и растат. Подобен процес, наречен неврогенеза, винаги е съпроводен с появата на мъртви или дефектни клетки, които е необходимо да се ликвидират.

Ролята на чистачи играят имунните клетки – микроглии, които са около 10 процента от клетките в главния мозък. Те също откриват и унищожават болестотворните организми, ако те попадат в централната нервна система, която при обичайни условия се явява стерилна. Известно е, че за откриване на дефектни клетки или инфекционни агенти имунните клетки имат нужда от специални белтъци рецептори – Mer и Axl.

Изследователите са проверили, имат ли такива рецептори при микроглиите, които се специализират в чистенето на мозъчните тъкани от мъртви клетки. За тази цел те използвали генномодифицирани мишки, при които били отстранени гените, отговорни за синтеза на Mer и Axl. Учените открили, че в мозъка на гризачите в този случаи започвали да се натрупват мъртви нервни клетки – в тези области, където протича неврогенезата.

Когато невробиолозите отбелязали новите неврони, образуващи се при мишки мутанти, те успели да наблюдават как клетките мигрират към обонятелната луковица, отговорна за възприятието на миризми.

Правим грешки поради "шум" в мозъка

Неврофизиолози обясниха защо дори продължителни тренировки не са способни да гарантират точни движения и попадение в целта. Причината ...

В тази област от мозъка количеството неврони се увеличило със 70% в сравнение с нормалните мишки. Това сочи, че микроглиите унищожават не само мъртвите неврони, но също и живите, възможно, с нарушени функции.

Когато рецепторите на лабораторни мишки, страдащи от Паркинсон, били отстранени, то учените за свое учудване открили, че продължителността на живота на мишките се увеличила. Изследователите го обясняват с това, че по време на заболявания микроглиите започват да унищожават повече неврони, отколкото е необходимо, ускорявайки заболяването.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com