Защо правилната реакция на стреса е толкова важна

5715
Защо правилната реакция на стреса е толкова важна
Снимка: iStock/Guliver

Реакцията на стреса в по-голяма степен влияе на здравето, отколкото самата честота на стресовите събития. Това става ясно от ново изследване, проведено от учените от Колумбийския университет и Държавния университет на Пенсилвания.

Предишни изследвания вече са демонстрирали, че големият стрес и депресията се отразяват негативно на здравето. Но преди това учените отделяли по-малко внимание на фактора на въздействие върху самочувствието на всекидневните малки неприятности и разочарования.

Стресът води до депресия, предупреждават учени

Прекаленият стрес може да доведе до развитието на депресия и деменция, предупреждават учени, цитирани от британския  „Инди...

В изследването специалистите се опитали да изяснят, съществува ли връзка между всекидневния стрес и вариабелността (изменчивостта) на сърдечния ритъм.

Високата вариабелност на сърдечния ритъм говори за здравето на сърцето, за неговата способност да реагира на измененията, отбелязват специалистите. Хората с понижена вариабелност са подложени на повишен риск от заболявания на сърцето и преждевременна смърт.

Учените са изследвали данните на 909 участници на възраст 35-85 години, с които в продължение на осем дни било провеждано телефонно допитване. Доброволците трябвало да оценят доколко стресови са били събитията през деня и какви негативни емоции са изпитвали. Също така им била направена електрокардиограма.

Изследователите установили, че хората, които съобщавали за голямо количество стресови събития, не били задължително същите, при които била забелязана ниска вариабелност на сърдечните съкращения.

28 лесни начина да преборите стреса през 2016

Нова година, нов... стрес? За съжаление, проблемите на работното място или в личния живот не изчезват магически в края на всеки декемвр...

В същото време, независимо от честотата на стресовите събития, тези, които възприемали събитията като по-стресови или изпитвали голям изблик на негативни емоции, имали понижена вариабелност на сърдечния ритъм, което сочело за увеличен риск от заболявания на сърцето.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Psychosomatic Medicine.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com