Защо стресът ни кара да захвърлим диетата

11982
Защо стресът ни кара да захвърлим диетата

Много хора забравят за диетата и започват да се хранят с вредни и висококалорични храни при стрес поради това, че емоционалното и психическото напрежение нарушава връзката между центровете на вкуса и самоконтрол в мозъка.

Това са изяснили учени в статия, публикувана в сп. Neuron.

"Способността да се управлява собственото поведение и да се вземат решения се раждат благодарение на взаимодействието едновременно на няколко региона в най-различни ъгълчета на мозъка. В нашата глава няма такъв участък, чието отключване или включване да отговаря за наличието или липсата на самоконтрол.

Диета с БИРА. Трябва да я пробвате!

Алкохолът - напитката, която ни доставя колкото удоволствия, толкова и главоболия, може да бъде наш съюзник в борбата с килограмите, пи...

Всички тези региони на мозъка трябва да са синхронизирани и да работят заедно с подкрепата на контрола над собствените действия. Стресът нарушава работата на този "концерт", разказва Тод Хар от университета на Цюрих (Швейцария).

Хар и колегите му разкрили тайната, която ни кара да ядем по време на тъга и тревога, като наблюдавали работата на мозъка на около 50 доброволци, които спазвали диета в опит да поддържат нормално тегло, но често я изоставяли и започвали да ядат мазна и вредна храна.

Когато участниците в експеримента отишли в лабораторията, те преминали неочаквано изпитание – ученият, който им вземал "интервю" с камера, ги карал да сложат ръка в кофа с ледена вода за три минути, докато траел техният разговор.

След това неврофизиолозите показвали на доброволците набор картинки на монитор, на който била изобразена полезна и вредна храна – плодове, чипсове, сладкиши и т.н.

След известно време компютърът извеждал на екрана две храни, като сам избирал едната от тях и предлагал на хората да я "изядат". Доброволците имали избор – да се съгласят или да я откажат и да изберат втората порция, която да изядат след разглеждането на картинките според правилата на експеримента.

С тази диета ще се отървете от 8-12 кг без глад

Тази диета ще ви позволи да се отървете между 8-12 кг за две седмици. Единственото, което трябва да правите е да изпивате две чаши вода...

Едновременно с това учените наблюдавали работата на различни региони на мозъка на доброволците с магнитно-резонансен томограф и отбелязвали какви участъци в тяхната нервна система били активни по време на избора на храна.

Този подход позволил да се открие причината за хапването по време на стрес – оказало се, че физическото или емоционалното натоварване нарушава системата за взаимовръзка между предполагаемия "център за самоконтрол" в мозъка и другите му региони, включително и участъка, който отговаря за оценката на вкуса на храната.

Както изяснили учените, кортизолът, хормонът на стреса, усилва активността на невроните в центъра на вкуса и ги кара по-активно да взаимодействат с центъра за самоконтрол, правейки вкусовите усещания по-значими в процеса на избора на храна, отколкото при отсъствие на стрес. Затова вредните и мазни храни изглеждат на човека по-привлекателни, когато той се чувства зле.

Според изследователите тази особеност на нашата нервна система може да изиграе лоша шега на хората, които много силно желаят да отслабнат. Такова желание само по себе си предизвиква стрес, което може да ги кара да ядат храна, от която се опитват да се откажат, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com