Храни, които помагат при настинка

50572
Храни, които помагат при настинка

Хората около нас започват отново да кихат, кашлят и подсмърчат. Да, колкото и да не ни се иска, отново идва сезонът, през който повечето от нас поне веднъж ставаме жертва на настинка или грип. И, макар че за лечението си най-често разчитаме на продаваните без рецепта лекарства, някои храни също могат да ни отърват от настинката.

Общата вирусна инфекция, която наричаме настинка, може да се прихване чрез физически контакт с вече болен човек, замърсени храна или въздух. Вирусът причинява възпаление на вътрешната обвивка на носа и гърлото, което води до редица симптоми като хрема, дразнене на гърлото, кашлица, кихане. Запушеният нос, болките в ушите, температурата и умората правят настинката още по-неприятна.

Вирусната инфекция нормално продължава 1-2 седмици - когато не се лекува. Ако обаче симптомите продължат по-дълго, е важно да посетим лекар - за да проверим дали няма и друга, по-тежка инфекция. Междувременно можем да изпробваме действието на няколко храни, които да облекчат симптомите на настинката дори и без лекарства (или като допълнение към тях).

Пилешка супа

Когато сме настинали, първото нещо, което ни се приисква да похапнем най-често, е купа топла пилешка супа. Тя е отколешно лекарство при настинка, защото веднага ни помага да облекчим неприятното усещане от запушения нос и болките в тялото. Изследвания са потвърдили, че пилешката супа има противовъзпалителни ефект и ограничава секрецията от носа.

Купа пилешка супа ще подейства и като прилив на енергия. А ако прибавим в нея зеленчуци - броколи, спанак, моркови, люти чушки, които са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, ще подобрим имунитета си.

Чай

Чаят е друго традиционно лекарство при настинка и грип. Както пилешката супа, така и чаша горещ чай може да облекчи запушването на носа, помага ни да се справим с летаргията, която обикновено ни обхваща, когато сме настинали. Чаят може да облекчи и болките във възпаленото гърло.

Вегетарианците живеят по-дълго

Оказва се, че вегетарианците живеят по-дълго от хората, които обичат да ядат месо. Месоядните погубват 10 години от живота си, показва ...

Препоръчително е да пием чай, в който няма кофеин. Билковата отвара от лайка, мента, маточина е по-полезен при настинка и грип. Антиоксидантите в тези билки действат стимулиращо на имунитета. Ако пием по чаша билков чай 3-4 пъти на ден, симптомите на настинка ще са значително по-леки.

Чесън

Алицинът - антиоксидантът в чесъна, на който той дължи и специфичната си миризма, проявява антимикробни свойства и затова се препоръчва за лечение на настинка. Известно е и че стимулира имунитета. Можем да смачкаме няколко скилидки чесън и да ги изпием подобно на таблетки. Ако пък харесваме вкуса на чесъна, можем просто да накълцаме скилидките на малки парченца и да дъвчем по няколко на всеки 3-4 часа. Разбира се, добре е да го добавяме към супите или другите бульони, които си приготвяме. Чесънът облекчава и запушването на носа и болките в гърдите.

Вода и други течности

Важно е да останем хидратирани, когато ни е застигнала настинка. Литър и половина вода (или други течности) всеки ден ще овлажнят дихателните пътища. Добре е да пием много вода, особено когато имаме висока температура. При възпалено гърло е по-добре да пием топла (но не гореща) вода. Колкото до другите напитки – плодовите сокове без добавена захар са най-добрата алтернатива на водата и чая.

Пушенето при бременност вреди дори и на внуците

Бъдещите майки трябва да са наясно, че ако пушат по време на бременността, застрашават здравето не само на своите деца, но и на внуцит...

Мед

Друго домашно лекарство от рецептите на бабите ни – медът също облекчава симптомите на настинка - възпалено гърло и кашлица и подсилва имунитета. Медът прави филм на гърлото и по този начин ограничава сухата кашлица. Добре е да ядем по лъжица мед на всеки 5-6 часа, веднага щом усетим симптомите на настинка. Можем да го добавяме и към чая и водата, които пием.

Пикантни храни

Пикантните подправки в храната също ще са ни от полза при настинка. Чилито и лютият червен пипер са полезни при запушен нос. Капсаицинът, веществото в пипера, заради което е неговия лют вкус, намалява секрецията от носа и унищожава микробите както в него, така и в горните дихателни пътища. Пикантните подправки стимулират и потенето, затова са особено полезни при висока температура.

Нездравословните навици на Холивуд

И вие ли, подобно на звездите, правите някои натрапчиви неща, от които само може да се срамувате? Ето как да се справите с вредните нав...

Подправките като кориандър и канела ще ни помогнат да понижим температурата. Те също така предизвикват контракции в стените на кръвоносните съдове и отпушват носа. Можем да добавим кориандър или канела към супата или чая.

Джинджифил

Джинджифилът се е използвал за облекчаване на симптомите на настинка от незапомнени времена. Той намалява възпалението в носа и гърлото, прочиства ноздрите и така ни помага да дишаме по-лесно.

Можем да сварим парче пресен джинджифил в чаша вода за няколко минути, да добавим лъжичка мед и да пием от отварата два пъти дневно. Можем и да дъвчем малко парченце пресен джинджифил - за моментално облекчение на запушения нос. Джинджифил може да се добавя и към чая, супите и другите ястия, които си приготвяме.

 Източник: zdrave.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com