Какви са безопасните предели на липосукцията

8287
Какви са безопасните предели на липосукцията
Снимка: Thinkstock/Guliver

Мащабно изследване на последствията от липосукцията показва, че отстраняването на излишните мазнини изключително рядко предизвиква странични последствия и че безопасните предели на отстраняване на излишните килограми зависят от индекса на телесната маса на жените или мъжете, пишат медици в сп. Plastic and Reconstructive Surgery.

"Нашето изследване показва, че липосукцията се асоциира с много малък брой сериозни усложнения, каквито има само в един на хиляда случая. То също показва, че няма прости и общи за всички предели на обема изсмуквани мазнини – безопасните граници на липосукция зависят от това, колко мазнина се съдържа в тялото на пациентката", казва Джон Ким (John Kim) от Северозападния университет в Чикаго (САЩ).

За вредите от липосукцията

Хирургическите намеси се превърнаха в нещо нормално за дамите, които искат да изглеждат модерни и красиви. Било то хиалоронова киселина...

Според Ким и колегите му днес козметолозите, които се занимават с липосукция, имат само едно и общо правило за безопасност – те почти никога не извличат повече от пет литра мазнина от тялото на пациента или пациентката, така че общият обем се асоциира с потенциален риск за здравето.

Авторите на статията изяснили, че всъщност този предел значително се отличава за всеки човек, като анализирали последствията от повече от 4000 операции по намаляване на излишните мазнини, провеждани в клиниките на САЩ в последните години.

Оказало се, че проблемите след провеждане на липосукция се асоциирали не само с големи обеми изсмуквана мазнина, но и с относително ниския индекс на телесна маса при пациентките. С други думи, тяхното тяло съдържало по-малко мазнина, отколкото организмът на други жени и мъже, преминали липосукция и неизпитващи особени проблеми. Средно такива пациенти три пъти по-често изпитвали усложнения в сравнение с останалите хора.

Въз основа на резултатите от своите наблюдения Ким и колегите му са разработили формули, които позволяват на козметолозите да определят с точност този безопасен обем мазнина, която могат да отстранят на пациента, без да предизвикат никакви неприятни последствия.

Затлъстяването е по-опасно от пушенето

Най-мащабното изследване върху ефекта от прекомерното затлъстяване показа, че то съкращава живота повече от пушенето, съобщи Ройтерс. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com