Разбраха защо вирусът Зика може да предизвика микроцефалия

3666
Разбраха защо вирусът Зика може да предизвика микроцефалия

Експерименти на култури стволови клетки помогнаха на учените да разкрият причините на това, защо заразяването на бременната жена с вируса Зика вероятно причинява микроцефалия у нейното дете. Оказва се, че вирусът заразява и убива „заготовките“ на клетките на мозъчната кора в ембриона, става ясно от статия, публикувана в сп. Cell Stem Cell.

"Това е едва първата крачка в изучаването на тази болест. Ние установихме, че вирусът Зика може да заразява тези стволови клетки в епруветката, от чиито аналози се формира кората на главния мозък по време на развитие на зародиша. И досега не знаем какво се случва с тях и все още не можем уверено да говорим за наличието на 100% връзка между микроцефалията и Зика", казва Хундзюн Сун (Hongjun Song) от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор (САЩ).

Доказаха вредното въздействие на Зика върху детския мозък

Учените са получили непосредствено доказателство за вредното въздействие на вируса Зика – пълният геном на патогенния микрооргани...

Сун и колегите му стигнали до този извод, като експериментирали с различни култури стволови клетки, аналогични на тези, които може да се срещнат в растящия човешки зародиш. Биолозите ги заразявали с вируса Зика и наблюдавали как се променяла тяхната работа.

Експериментите установили, че патогенът е способен бързо и лесно да прониква в особени клетки, които на по-късен стадий на развитие на зародиша се превръщат в клетки на мозъчната кора и да ги трансформират, както се изразяват биолозите – във "фабрика по производство на нови вирусни частици".

По думите на учените буквално три дни след въвеждането на вируса в културата от стволови клетки повече от 90% от бъдещите клетки на мозъчната кора били заразени. Тази зараза се съпровождала не само с изработване на гигантско количество вирусни частици, но и със сериозно нарушение в цикъла на живот на клетките, което водело до забавяне на техния растеж и делене, а също до масова гибел.

Причината за подобна масова зараза, както смятат изследователите, било това, че по някакви причини гените, защитаващи бъдещите неврони от зараза с вируси, били изключени на този стадий на развитие. Сега генетиците ще се опитат да разберат как може да се предотврати тяхната зараза, а също по-подробно да изучат последствията от проникването на вируса Зика в бъдещите неврони на кората.

Колумбия е регистрирала над 20 000 случая на зараза със зика

Колумбия обяви днес, че е регистрирала 20 297 лица, заразени с вируса зика, от тях 2116 бременни жени. Заболяването, предавано чрез уха...

Треската Зика се разпространява от комари и заразяването със Зика води до развитие на симптоми на треска, сърбежи и болки в ставите. Според статистиката на СЗО четирима от пет заразени възрастни хора не изпитват сериозни неразположения и като цяло треската рядко води до смърт.

От друга страна, както показват наблюденията на болни в Бразилия, жените, преболедували от Зика по време на бременност, често раждат деца със сериозни отклонения в развитието – микроцефалия и други деформации на черепа и скелета. Поради тази причина властите на Салвадор са призовали жените да отложат бременността с две години, докато медиците не се справят с вируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com