Захарен данък да се бори със затлъстяването?

6983
Захарен данък да се бори със затлъстяването?
Снимка: Thinkstock

Финландски диетолог предлага на правителствата на всички страни да въведат специален данък върху производството и употребата на захар.

Така жителите на планетата ще бъдат принудени да купуват и ядат повече плодове и зеленчуци и по-малко да употребяват газирани и подсладени напитки и други съдържащи захар храни. Това става ясно от статия, публикувана в сп. BMJ.

Захарта е наркотик, казва известен български диетолог

Захарта действително е като наркотик. И в България много обичаме да завършваме яденето с нещо сладичко – защото то предизвиква от...

"Необходима ни е фискална политика, която сериозно да отчита тези заплахи за здравето, които съществуват днес. Правителствата на всички страни трябва да се борят с такива заболявания като диабет, коронарна недостатъчност и хипертензия. Данъкът върху захарта, желателно заедно с мерки, които ще бъдат насочени срещу наситените мазнини и солта и други стимули за преход към здравословна храна, биха помогнали да се решат тези проблеми", казва Сирпа Сарлио-Летинкорва.

Сарлио-Летинкорва е съветник на министъра на здравеопазването на Финландия. Тя отбелязва, че на първо място въвеждането на такъв данък трябва да засегне тези стоки, които се асоциират с най-висок риск за здравето – газирани напитки, сладкарски изделия, сухи закуски и прочие видове "боклуци", които са популярни сред бедните.

В бъдеще според диетоложката подобна практика следва да се разпространи на всички видове продукти, съдържащи захар, което трябва да накара производителите на храна да се отказват от захарта и да преминават на по-малко вредни на здравето и по-некалорични подсладители и захарозаместители.

С нея не е съгласен британският диетолог Джек Уинклер от Метрополитънския университет в Лондон, който смята подобни данъци за неефективни.

СЗО обяви война на скритите захари в борбата срещу затлъстяването

Световната здравна организация (СЗО) призова препоръчителния дневен достъп да се намали наполовина, след като пое отговорност за борб...

Според него въвеждането на 10 или 20% данък на сладките напитки ще снижи типичното ниво на потребление само с няколко глътки, което е несъществено от медицинска и диетична гледна точка.

Уинклер предлага да се започне от обратното и да се стимулират производителите на здравословна храна да снижават цените на своята продукция, като я направят по-евтина за потребителя, отколкото съдържащата захар храна.

Това едновременно ще повиши продажбите на подобни компании и ще позволи да се забави ръстът на епидемията от затлъстяване по цялата планета.

 

Захарта повишава кръвното налягане, повече отколкото солта

Захарта може да се окаже по-опасна за кръвното ни налягане и за риска от инфаркт, отколкото солта, установи американско проучване, цити...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com