Змийската отрова лекува Алцхаймер?

16770
Змийската отрова лекува Алцхаймер?

Австралийски учени смятат, че в змийската отрова може да се крие ключ към лечението на Алцхаймер. Става дума за гърмящата змия, обитаваща някои части на Южна и Централна Америка. Учените от университета Монаш са я използвали срещу токсични бета-амилоидни белтъци в мозъка.

В нормални условия тези белтъци се разпадат на ензими. Но при пациенти с болест на Алцхаймер ензимите престават да работят, в резултат на което бета-амилоидите се натрупват, формирайки опасни за мозъка плаки.

Змийска отрова спира кръвта

Учените от университета Райс (САЩ) разработиха гел на основата на змийска отрова, способен бързо да спира кръвоизлив. Основа на препар...

Учените отдавна се опитват да открият средство, което да активира полезните ензими. И както смятат австралийските изследователи, възможно е да е открит отговор на този проблем.

Те изследвали множество видове отрови и изяснили, че отровата на гърмящата змия съдържа молекула, която стимулира ензимите, разлагащи вредните белтъци.

Това откритие дава особена надежда на пациенти с начален стадий на Алцхаймер. Тъй като амилоидните плаки при тях още не са толкова много, стимулирането на ензимите би позволило бързо да се подобри тяхното състояние.

Учените вече са успели да получат в лабораторни условия синтетична версия на тази молекула, която се оказала също толкова ефективна, както и оригиналната. В бъдеще изследователите планират да тестват препарата на мишки.

Отрова от гърмяща змия лекува рак

Бразилски учени от Държавния институт "Бутантан" в Сао Пауло откриха, че отровата на гърмящата змия е ефективна при лечението на рак на...

Изследването е публикувано в сп. Nature Scientific Reports.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com